Młodym liściom i pędom jarmużu przypisuje się własności "wspomagaczy" układu immunologicznego.
Jarmuż jest jednym z najwcześniej uprawianych warzyw kapustnych, wywodzącym się z rejonu Morza Śródziemnego. Podobnie jak kapusta i brukselka należy do rodziny krzyżowych (Cruciferous). Jest to roślina odporna na mróz.
Właściwości wzmacniające jarmużu
Warzywa kapustne charakteryzują się wysoką zawartością glukozynolanów, substancji roślinnych o antynowotworowych właściwościach, stymulujących enzymy do odtruwającej i naprawczej działalności, a także powstrzymujących komórki rakowe przed podziałem. Warzywa należące do tej rodziny zawierają także flawonoidy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i pobudzania aktywności układu immunologicznego. Jarmuż zawiera roślinne sterole, mające duże znaczenie w utrzymywaniu cholesterolu na niskim poziomie. Znajdujące się w jarmużu witaminy z grupy B korzystnie wpływają na gospodarkę energetyczną organizmu. Wysoka zawartość witaminy C - przeciwutleniacza o działaniu antywirusowym, przeciwbakteryjnym, antyalergicznym i zwalczającym toksyny w organizmie - ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jarmuż zawiera również beta-karoten oraz witaminę K, która pomaga w krzepnięciu krwi i gojeniu się ran, a także zrastaniu kości.
Ciekawostki:
- Jarmuż podobnie jak inni członkowie rodziny krzyżowych charakteryzuje się umiejętnością utrzymywania równowagi hormonalnej, dzięki czemu pomaga zapobiegać nowotworom piersi i macicy.
- Warzywa należące do rodziny krzyżowych są być może najważniejszą grupą roślin jadalnych posiadającą zdolność zapobiegania nowotworom, dzięki wysokiej zawartości glukozynolanów.
- Jarmuż to roślina sezonu zimowego. Jest bogaty w składniki odżywcze jako dodatek do sałatek, zup i potrawek lub samodzielne danie.
- W niektórych krajach Europy jarmuż jest znany jako chłopska kapusta.
- Składniki odżywcze w jarmużu korzystnie wpływają na błonę komórkową.
Mix jarmużowo-pietruszkowy
1 kg jarmużu; 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, sól i czarny pieprz do smaku; 3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki; 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Umyć dokładnie jarmuż i osuszyć. W dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać jarmuż, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką i gałką muszkatołową, gotować jeszcze 1 min i natychmiast podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz