poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Do jajek wielkanocnych dobrym dodatkiem jest chrzan.

Chrzan;                          


Chrzan należy do rodziny krzyżowych (kapustowatych).
Ma nie tylko walory smakowe, ale także lecznicze.

Substancje czynne:
witamina C; wapń magnez, fosfor, olejki eteryczne.

Chrzan charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi i wykrztuśnymi. Jest stosowany w uciążliwym kaszlu, zapaleniu oskrzeli i chorobach zatok. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wykazuje też działanie wiatropędne, lekko przeczyszczające, moczopędne, poprawiające przemianę materii. Działa również bakteriobójczo, regenerująco, oczyszczająco i odkażająco, dzięki czemu sok z chrzanu znajduje zastosowanie w kosmetyce. Znajdująca się w chrzanie witamina C wpływa na podwyższenie ogólnej odporności organizmu.

Chrzan z jabłkiem 1 miseczka.
2 jabłka, obrane oczyszczone z nasion i starte; 2 łyżki stołowe świeżo startego chrzanu; sok z jednej  cytryny; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki świeżej mięty drobno posiekanej; 200 ml śmietany.

Umieścić wszystkie składniki w miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1 godz. i podawać do mięsa, warzyw lub jajek.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz