Cebula
Składniki odżywcze:
Witamina B1, B6, związki siarki, flawonoidy.
To szeroko rozpowszechnione warzywo pomaga zachować zdrowie oraz nadaje potrawom głęboki smak.
Cebula zawiera dużo flawonoidu o nazwie kwercetyna - silnego przeciwutleniacza, który może blokować powstawanie komórek rakowych. Kwercetyna jest środkiem przeciwzapalnym, antybiotykiem i ma działanie antywirusowe - podobnie jak beta-karoten, nie ginie podczas gotowania. Uważa się, że cebula powstrzymuje działanie bakterii Helicobacter pylori , która powoduje powstawanie wrzodów żołądka oraz zatrucia pokarmowe.Może pomóc w obniżeniu cholesterolu, rozrzedzić krew i zapobiec powstawaniu zakrzepów.
Zupa cebulowa
1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, 3 duże cebule cienko pokrojone, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki pszennej, 550 ml bulionu warzywnego, 1 gałązka tymianku, 1 łyżka sosu sojowego, czarny pieprz.
W dużym rondlu rozpuścić w oleju masło, dodać cebulę i cukier - podsmażać do zbrązowienia. Wmieszać mąkę i podgrzewać minutę, wlać bulion, dodać tymianek, sos sojowy i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Podawać!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz