Komosa ryżowa, nazywana przez Inków matką zbóż, została bardzo łaskawie obdarzona w składniki odżywcze:
Witaminy B2, B3, E; żelazo, magnez, cynk; saponiny; błonnik, białko.
O komosie ryżowej mówi się, że jest pożywieniem doskonałym. Dostarcza pełnowartościowe białka i jest źródłem 8 podstawowych aminokwasów, co jest niezwykle rzadko spotykane w świecie roślin. Komosa jest także bogatym źródłem witaminy E, przeciwutleniacza niezbędnego organizmowi do procesów zdrowienia oraz dostarczycielką składników mineralnych, takich jak cynk, który utrzymuje w zdrowiu grasicę - gruczoł niezbędny do rozwoju odporności organizmu. Zawarty w niej błonnik wpływa korzystnie na pracę układu trawienia i likwidację zaparć.
Pilaw z komosy ryżowej. 4 porcje
850 ml wody; 350 g ziaren komosy ryżowej; 150 ml oliwy z oliwek; 450 g okry, cienko pokrojonej; 3 łyżki stołowe pasty pomidorowej; cebula, posiekana; 2 ząbki czosnku, zmiażdżone; 2 łyżki ziaren kuminu; 1 łyżeczka czarnego pieprzu; 55 g świeżej kolendry, posiekanej.
Zagotować wodę w garnku, wsypać ziarna komosy, doprowadzić wodę ponownie do wrzenia i gotować 15 minut. Odcedzić. Rozgrzać w woku oliwę i smażyć na niej okrę przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, oprócz kolendry, i smażyć 5 minut. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Wymieszać pilaw, posypać kolendrą i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz