Jaja
Jaja są niezwykle bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które idealnie wpływają na pracę mózgu.
Składniki odżywcze:
WitaminyA, B2, B3, B5, B12, D, E, biotyna, kwas foliowy, chrom, cynk, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń, żelazo; białko; kwasy tłuszczowe omega-3.
Jaja mają bardzo dużo składników odżywczych, stanowią dobre źródło kompletnych białek ważnych dla regeneracji tkanek, a także witaminy A, B12, i D, których brakuje w wielu składnikach pokarmowych. Zawierają także kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę z grupy B, zwaną choliną, niezbędną do funkcjonowania mózgu, a także luteinę, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Wartość odżywcza jaj jest zmienna, jaja kur hodowanych na wybiegach mają więcej witamin i dobrych tłuszczów, a mniej cholesterolu niż jaja kur z chowu klatkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz