To uniwersalne i niezmiennie popularne warzywo może odegrać dużą rolę w ochronie organizmu przed infekcjami.
Składniki odżywcze:
Witamina B1, B3, B6, C, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas; błonnik.
Ziemniaki są jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych źródeł witaminy C, niezbędnej do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Młode ziemniaki zawierają więcej tego cennego przeciwutleniacza niż stare. Większość błonnika, który pomaga w trawieniu i zmniejsza poziom cholesterolu, znajduje się w skórce ziemniaków. Ziemniaki zawierają również witaminę B6 potrzebną do produkcji aminokwasów wzmacniających odporność i odpowiedzialnych za dobry stan zdrowia. Fagocyty wykorzystują witaminę B6 do usuwania z komórek zbędnej materii.
Puree czosnkowe. 4 porcje
6 średnich ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę; 5 ząbków czosnku; 300 ml mleka lub mleka sojowego; 4 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; szczypta czarnego pieprzu; 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej.
Ziemniaki i czosnek gotować w mleku z wodą do miękkości - użyć tyle płynu, by je zakryć. Dodać oliwę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i utłuc na gładką masę. Podawać jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz