Kalafior - warzywo to jest głównym źródłem witaminy C i większości innych witamin.
Witaminy B3, B5, B6, C, kwasu foliowego; wapnia, potasu, cynku,glukozynolanów i błonnika.
Podobnie jak inni członkowie rodziny krzyżowych (Cruciferous), kalafior zawiera glukozynolany, substancje roślinne o antynowotworowych właściwościach. Warzywu temu przypisywane są właściwości chroniące przed rakiem jelita grubego i żołądka, raka piersi i płuc. Kalafior zawiera także witaminę C i cynk, które wpływają na wzmocnienie systemu odpornościowego. Zawartość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i witaminy B5, sprawia, że przyspieszona zostaje produkcja przeciwciał i odzyskiwanie zdrowia.
Kalafior na sposób indiański 4 porcje
1 cebula, pokrojona w plastry; 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej kolendry; 1 średni kalafior, podzielony na niewielkie różyczki; 2 łyżki stołowe wody.
Rozgrzać w rondlu oliwę i smażyć na niej przez 5 minut cebulę. Dodać czosnek, przyprawy i różyczki kalafiora, dodać wodę. Dusić kalafior pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękki. Odkryć naczynie i smażyć do czasu aż cały płyn wyparuje.
Podawać na przystawkę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz