PAPRYCZKI CHILLI
Bardzo ostre chilli jest silnym naturalnym środkiem przeciwbólowym.
Jedna mała papryczka zawiera dużo beta-karotenu, karotenoidu, przeciwutleniacza o działaniu antywirusowym oraz przeciwrakowym. Część beta-karotenu przetwarzana jest przez organizm na witaminę A. Dzięki obu tym substancjom można uniknąć szkód wyrządzonych przez toksyny, opóźnić proces starzenia się i oddalić groźbę zachorowania na raka. Chili zawiera kapsaicynę, roślinny związek chemiczny o działaniu przeciwbólowym. Można go używać doustnie oraz zewnętrznie, aby np. pozbyć się bólu głowy, bólu artretycznego, a także wywołanego przez zapalenie zatok.
RYŻ NA OSTRO
200 g długoziarnistego ryżu; 1 otarta skórka z jednej limonki; 1 ząbek czosnku, obrany; 1 chilli pokrojone: otarta skórka i sok z dwóch cytryn; 1 łyżka gruboziarnistej musztardy; 4 łyżki oliwy z oliwek.
Do rondla wrzucić ryż, skórkę z limony i czosnek, zalać wodą, zagotować i gotować, aż ryż będzie miękki. Osączyć, wyjąć skórkę z limony i czosnek. Pozostałe składniki połączyć w misie i polać ryż. Podawać jako dodatek do dania głównego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz