poniedziałek, 23 marca 2020

Dieta na odporność.

Marchew.

Składniki odżywcze:
Witamina K, Beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, żelazo, cynk, błonnik.

Marchew zawiera składniki odżywcze szczególnie cenne dla wzroku.
Jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który w organizmie zamieniany jest na przeciwutleniacz - witaminę A. Wzmacnia on komórki walczące z wirusami i rakiem, wspomaga wzrok oraz zapobiega chorobom serca. Związek ten najlepiej wchłaniany jest z marchwi gotowanej. Znajdująca się w marchwi witamina K wpływa na krzepnięcie krwi i gojenie się ran, zaś błonnik poprawia kondycję układu trawiennego. Chrom pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, warto wykorzystywać marchew w diecie dla diabetyków. Należy jednak pamiętać, by nie gotować jej do stanu dużej miękkości, gdyż wtedy znacznie wzrasta jej indeks glikemiczny.

Energatyczny sok z marchwi.

8 marchewek obranych w plastrach; 4 jabłka w plastrach; jeden kawałek (5 cm) imbiru.

Wycisnąć z wymienionych składników sok, korzystając z sokowirówki. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz