Dzisiaj słów kilka o owocu awokado.
Jest to jeden z niewielu owoców zawierających tłuszcz i stanowi bogate źródło odżywczych składników.
Składniki odżywcze:
Witaminy B1, B2, B3, B5, E, K; karotenoidy, kwas foliowy; potas, cynk; beta-sitosterol, glutation; kwasy tłuszczowe Omega-6; błonnik.
Choć awokado jest owocem, zwykle dodaje się je do dań pikantnych. Owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej i został odkryty przez hiszpańskich najeźdźców w XVI wieku. Obecnie znany jest na całym świecie i uprawiany w różnych miejscach o tropikalnym klimacie. Najlepiej spożywać dojrzałe owoce, które mają gładką, maślaną konsystencję i łagodny smak.
Właściwości wzmacniające Awokado.
Awokado zawiera jednonienasycony tłuszcz, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jest również źródłem kwasu linolenowego (zwanego jako kwas tłuszczowy Omega-6), który w organizmie przetwarzany jest w kwas gamma-linolenowy (GLA) substancję, która rozrzedza krew, łagodzi stany zapalne i przywraca równowagę cukrową krwi. Owoc ten zawiera witaminę E, przeciwutleniacz neutralizujący niszczycielskie działanie toksyn w organizmie, która również zwiększa odporność. Witaminy z grupy B pomagają niszczyć intruzów w organizmie, podobnie jak glutation, silnie działająca substancja wzmacniająca działanie naturalnych komórek układu odpornościowego.
Wykorzystanie awokado.
Owoce zwykle zbiera się nim dojrzeją. Wystarczy przechowywać je tydzień w temperaturze pokojowej, by dojrzały, albo włożyć je razem z bananem do papierowej torby co przyspieszy ten proces.
Ciekawostki:
- Owoc ten nazywany jest maślaną gruszką - nazwę tę zawdzięcza delikatnej konsystencji, albo smaczliwką wdzięczną.
- Aby przekrojone owoce nie brązowiały, trzeba skropić je sokiem z cytryny i pozostawić pestkę.
- Z awokado robi się doskonałą maseczkę - wystarczy rozetrzeć miąższ na twarz. po 10 minutach trzeba zmyć maskę.
- Osoby uczulone na lateks często mają również alergię na awokado.
- Awokado zawiera związek chemiczny o nazwie betasitosterol, który wpływa szczególnie korzystnie na gruczoł prostaty.
Przepis na GUACAMOLE, 1 miseczka
2 dojrzałe awokado, obrane, bez pestek; sok z 1 limonki; 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego; 1 średnia cebula, drobno pokrojona; 2 pomidory, bez skórek, pokrojone; 1 mała papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona; jedna łyżka świeżej kolendry, drobno pokrojona.
Rozgnieść dłońmi awokado i wymieszać z sokiem z limonki, aby uzyskała jednolitą konsystencję, potem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można też zmiksować składniki robotem kuchennym. Podawać jako dip do surowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz