Grzyby schitake
Dzisiaj słów kilka o grzybach shitake.
Te cenione japońskie grzyby, zawierają w swoim składzie: witaminy B1, B2, B3,C, żelazo, magnez, fosfor, potas, lentinan, białko.
Grzyby shitake, naturalnie rosną na terenie Chin, Japonii i Korei, od tysiącleci wykorzystywane są w tych krajach jako środek zapobiegający chorobom oraz lekarstwo. W starożytnych Chinach lekarze przepisywali je na różne schorzenia - od przeziębień i grypy po problemy z trawieniem. Ostatnio grzyby te poddawane są różnym badaniom naukowym pod kątem ich właściwości leczniczych.
Grzyby te zawierają lentinan, związek polisacharydowy, o którym wiadomo, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ze względu na możliwość pobudzania układu odpornościowego do dezaktywowania chorych komórek, w Japonii wyizolowano i zarejestrowano lentinan jako lek na raka. Ponadto, wiadomo, że lentinan uruchamia produkcję antywirusowej i antybakteryjnej substancji o nazwie interferon. Może ona pomóc w zatrzymaniu tempa rozwoju wirusa HIV. W tych grzybach jest dużo aminokwasów wspomagających ogólne działanie środka odpornościowego.
Grzyby shitake są droższe od innych grzybów, ale już niewielka ich ilość daje korzyści zdrowotne i zaspokaja głód. Najlepiej kupić shitake suszone, a używa się ich dokładnie tak samo, jak grzyby z naszych lasów.
Ciekawostki o tych grzybach:
- W starożytnych Chinach tak bardzo ceniono te grzyby, że mógł je spożywać wyłącznie cesarz i jego rodzina.
- Shitake to jedne z wielu leczniczych grzybów, które poddaje się badaniom. Sprawdzany jest ich wpływ na układ odpornościowy człowieka. Inne dobrze już zbadane grzyby to maitake i reishi.
- Dostępne są już suplementy leczniczych grzybów. Ponieważ mają one one działanie antykrzepliwe, osoby zażywające leki na rozrzedzenie krwi nie powinny spożywać ich w dużych ilościach.
Makaron z grzybami
250 g grubego makaronu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 małe papryczki chili, w plastrach bez nasion, jedna paczka twardego tofu, pokrojonego w kostkę, ! kawałek świeżego imbiru, startego, 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego, kilka suszonych grzybów shitake, namoczonych i pokrojonych, 6 dymek, posiekanych.
Makaron zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut, aż zmięknie, i osączyć. W dużej misce połączyć sos sojowy, sos ostrygowy i cukier. W woku rozgrzać olej. Podsmażać 2 minuty papryczki chili, tofu, imbir i czosnek, potem dodać makaron, grzyby, sosy i dymki. Wymieszać i podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz