Dzisiaj słów kilka o brukselce
Ta odmiana kapusty ma właściwości zapobiegające nowotworom dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Składniki odżywcze:
Witaminy B2, B5, B6, C, kwas foliowy, beta-karoten; potas, błonnik, glikozynolany.
Małe liściaste pączki brukselki, są jednym z najcenniejszych źródeł substancji antynowotworowych (glukozynolanów), które wspomagają organizm w produkcji enzymów zapobiegających nowotworom, źródłem witaminy C i kwasu foliowego, które wspomagają organizm w procesach samoleczenia. Witamina B5 pobudza układ odpornościowy, dzięki stymulowaniu produkcji przeciwciał, zaś błonnik sprzyja utrzymaniu w dobrej kondycji układu trawiennego i obniżeniu poziomu cholesterolu.
Smażona brukselka.
2 cebule, oczyszczone i pokrojone w plasterki; 150 g migdałów, sparzonych, pozbawionych łupin i lekko rozdrobnionych; 4 łyżki oliwy z oliwek; 600 g brukselki; czarny pieprz do smaku.
Usmażyć cebulę z migdałami na oliwie, nie dopuszczając do ich zrumienienia. Zblanszować brukselkę przez 1 minutę we wrzącej, lekko osolonej wodzie, osączyć i dodać do cebuli i migdałów. Smażyć, mieszając, aż brukselka będzie miękka. Doprawić pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz