czwartek, 26 marca 2020

Dieta na odporność.

Dzisiaj słów kilka o brukselce

Ta odmiana kapusty ma właściwości zapobiegające nowotworom dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Składniki odżywcze:

Witaminy B2, B5, B6, C, kwas foliowy, beta-karoten; potas, błonnik, glikozynolany.

Małe liściaste pączki brukselki, są jednym z najcenniejszych źródeł substancji antynowotworowych (glukozynolanów), które wspomagają organizm w produkcji enzymów zapobiegających nowotworom, źródłem witaminy C i kwasu foliowego, które wspomagają organizm w procesach samoleczenia. Witamina B5 pobudza układ odpornościowy, dzięki stymulowaniu produkcji przeciwciał, zaś błonnik sprzyja utrzymaniu w dobrej kondycji układu trawiennego i obniżeniu poziomu cholesterolu.

Smażona brukselka.

2 cebule, oczyszczone i pokrojone w plasterki; 150 g migdałów, sparzonych, pozbawionych łupin i lekko rozdrobnionych; 4 łyżki oliwy z oliwek; 600 g brukselki; czarny pieprz do smaku.

Usmażyć cebulę z migdałami na oliwie, nie dopuszczając do ich zrumienienia. Zblanszować brukselkę przez 1 minutę we wrzącej, lekko osolonej wodzie, osączyć i dodać do cebuli i migdałów. Smażyć, mieszając, aż brukselka będzie miękka. Doprawić pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz