środa, 18 marca 2020

Sposoby na odporność

Ze względu na obecną sytuację zagrożenia koronawirusem, pomyślałem sobie, że warto by było spróbować uodpornić nasze organizmy przy pomocy odżywiania. Znalazłem źródło takich informacji i systematycznie będę informował o żywności, która może nas wspomagać w przypadku ataku koronawirusa i innych wirusów.

Na pierwszy ogień polecam buraki ćwikłowe, które mają właściwości oczyszczające organizm i krew. Burak ćwikłowy zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych układowi odpornościowemu. Najważniejsze z nich to: kwas foliowy, żelazo, magnez, betanina, błonnik i białko.

Burak ćwikłowy jest potomkiem dzikiego buraka rosnącego w basenie Morza Śródziemnego, który od dawna używany był do oczyszczania krwi. Uważa się, że po raz pierwszy buraki zaczęto wykorzystywać w czasach rzymskich, potem w XVIII-wiecznej Francji podawano je jako składnik potraw.

Właściwości wzmacniające buraka to zdolność do wspomagania produkcji przeciwciał walczących z chorobami oraz krwinek białych (włącznie z fagocytami). Buraki stymulują także krwinki czerwone, przez co polepszają dotlenienie komórek. Zawierają także magnez niezbędny do produkcji interferonu, substancji o silnym działaniu przeciwwirusowym. Swój kolor zawdzięcza pigmentowi zwanemu betaniną, przeciwutleniaczowi antocyjaninowi, który pomaga ustrzec się raka i chorób serca. Uważa się, że buraki działając oczyszczająco, usprawniają pracę wątroby i nerek. Buraki zawierają też dużo błonnika ważnego dla zdrowia serca i układu trawiennego.

Burak ma takie same właściwości spożywany na surowo, jak gotowany. Można przyrządzać z niego soki, wkrajać do sałatek lub gotować zupy. Liście buraka zawierają dużo witamin A i C, żelaza i wapnia. Można je wykorzystać tak jak szpinak. Wystarczy podgotować je kilka minut i podawać na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek. 
 Ciekawostki związane z burakami:
  • Buraki cenione były przez starożytnych greków, którzy składali je swoim bóstwom w ofierze.
  • Sam burak nie zawiera żadnych toksycznych substancji, ale w jego liściach znajduje się sporo kwasu szczawiowego, więc osoby chore na artretyzm lub kamicę nerkową muszą ich unikać.
  • Od dawna zielarze wykorzystywali buraki jako lekarstwo na choroby krwi. Do dziś uważa się je za efektywny naturalny lek.
  • Betanina, pigment nadający burakowi czerwony kolor, może zabarwiać mocz. Absolutnie nie należy się tym martwić.  
ZUPA Z BURAKÓW:
1 cebula, obrana i posiekana; 1 ząbek czosnku, zmiażdżony; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 400 g pomidorów z puszki; 2 surowe buraki, umyte; kwaśna śmietana  do podania.

Nagrzać piekarnik do 200  stopni Celsjusza. Buraki zawinąć pojedynczo w folię i piec 45 minut , aż  będą miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na małym ogniu 3 minuty podgrzewać na oliwie czosnek. Dodać chili, mieszać minutę, dodać pomidory i zagotować. Przed dodaniem buraków gotować 15 minut. Rozlać zupę do misek, dodać trochę śmietany i podawać.
Życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz