Jak złagodzić skutki działania alloksanu?
Jak pisałem w poprzednim moim wpisie, działanie alloksanu jest szkodliwe dla naszych organizmów. W szczególności ma bardzo niekorzystne działanie na trzustkę i może wywołać cukrzycę.
Trujący alloksan zawarty w większości typów białej mąki niszczy trzustkę. Lecz po dziesiątkach lat jedzenia wyrobów zawierających białą mąkę, można jeszcze poprawić sytuację. Po pierwsze trzeba je natychmiast wykluczyć z codziennego jadłospisu. Mąka pełnoziarnista jest lepsza (chyba, że ktoś nie toleruje glutenu), podobnie jak mąki migdałowa, ryżowa i z komosy ryżowej.
Jeśli ktoś jadł przez całe życie białe pieczywo i inne wyroby z białej mąki, może odwrócić szkodliwe procesy z pomocą witaminy E. Badania na szczurach pokazały, że ten potężny przeciwutleniacz chroni ich trzustki przed niszczącym działaniem alloksanu.
Wiem, że nie jesteśmy szczurami, ale należymy wraz z nimi do ssaków, dlatego uważam, że suplementowanie naturalnej witaminy E, będącej potężnym przeciwutleniaczem, może być dla nas korzystne, zwłaszcza gdy w naszej diecie było dużo produktów z białej mąki lub mamy w rodzinie przypadki cukrzycy. Spróbujmy przyjmować dziennie 400 j.m. witaminy E w postaci mieszanki naturalnych tokoferoli.
Do naturalnych źródeł witaminy E należą:
nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, oleje (słonecznikowy, szafranowy), pomidory, botwina, suszone morele,szpinak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz